טיפול פסיכולוגי

תסמינים ושכיחות של חרדה חברתית

פחד מפני השפלה, מבוכה פומבית, או הערכה שלילית מצד הסובבים אדם כלשהו, מצביעים על הפרעה הנקראת חרדה חברתית. כך קורה שמי שסובל מהפרעה זו מוצא את עצמו נמנע מהתמודדות עם דברים שלחלק גדול מאתנו נראית לעתים פשוטה או קלה. זה נכון שלא כולם אוהבים לעמוד ולנאום מול קבוצת אנשים אך אין הדבר דומה לאדם שסובל מגמגום, צמרמורת, בחילות, הזעה מוגברת, מתח, סחרחורת, קוצר נשימה, גלי חום או קור, ועוד תופעות מטרידות אחרות, ברגע שהוא אמור לבצע פעולה מסוימת בסביבת אנשים.

הגורמים והתוצאות מחרדה זו

אין קו אחיד שמצביע על הסיבה המדויקת להופעת ההפרעה הנ"ל והדבר נראה יותר כשילוב בין גורמים פסיכולוגיים, סביבתיים, וגם ביולוגים.
• ביולוגיים וגנטיים – אין ודאות אך יש כאלו שסוברים כי מערכת הדופמין מעורבת בתהליך הביולוגי יחד עם שחרור נוראפינפרין מוגבר במוח. סוברים שיש גם קרובי משפחה הסובלים גם הם מאותה חרדה חברתית.
• פסיכו חברתיים והתנהגותיים – מי שצפה או התנסה בכישלון, השפלה חברתית, או שהוא מטרה לכעס ולביקורת עקבית קשה, מפתח לעצמו פחד ממצבים אלו. פסיכולוגים מומלצים יודעים להתמודד עם כל הבעיות.
• קוגניטיביים – רגישות מוגברת ודריכות יתרה לסימנים של ביקורתיות ויחס שלילי מהסביבה כולה.

התוצאות מתבטאות בצורות רבות, כמו פחד מחשיפה לאנשים זרים, חרדה מציפיות ביצועיות, מודעות למצבו החרד, פיתוח חרדה וכניסה למצב מצוקה בעת חשיפה לסביבה, והשפעה שלילית על תפקודים שוטפים. חשוב לדעת כי גם אצל ילדים קיימת החרדה מפני בני גילם והם מבטאים זאת גם בהתקפי זעם, קיפאון, או הירתעות. צורות הביטוי של החששות הנ"ל יכולות להיות מאובחנות כאותה חרדה חברתית כל עוד הן אינן נובעות משימוש בסמים, הפרעות נפשיות אחרות, ובמידה והן נמשכות לפחות כשישה חודשים.